Писмо до ММС и НСБ

На вниманието на

Г-н Красен Кралев

Министър на младежта и спорта

Копие до

Г-н Пламен Манолов

Изпълнителен директор на „Национална спортна база” ЕАД

 

          Относно: Бейзболно игрище в НСК „Диана”

          УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

По силата на договор, подписан на 11.11.2002 г. между „Национална спортна база” ЕАД и Българска федерация по бейзбол, върху терен на НСБ, находящ се в НСК „Диана” в София, е построен стадион за бейзбол. За целта БФБейзбол е осигурила (превела на НСБ) над 650 000 (шестстотин и петдесет хиляди) лева, които са инвестирани в обекта. Пак по силата на този договор БФБейзбол е трябвало да ползва стадиона безвъзмездно до изчерпване на 50% от направеното вложение (наемът се определя от лицензиран оценител), като при това НСБ, за своя сметка е трябвало да осигури техника и четирима души за нормалната поддръжка на игрището, а отделно и денонощна охрана.

Предвид неблагоприятното финансово състояние на НСБ към момента на въвеждане в експлоатация на игрището (2005 г.), по молба на тогавашното ръководство на дружеството се подписва договор за наем, по силата на който БФБейзбол заплаща месечен наем – договор, който пак по настояване на поредните ръководства на НСБ е анексиран/подновяван, като поредният срок изтече през май т.г.

Предвид отличното ни взаимодействие с НСБ в процеса на изграждане на игрището и с ясното съзнание, че с действията си подпомагаме дейността на държавното дружество, организиращо поддръжката и експлоатацията на спортни съоръжения в името на българската спортна слава, БФБейзбол  прие да отложи ползването на правата си по горепосочения договор от 11.11.2002г. за по-благоприятен момент и досега е изпълнявала съвестно финансовите си задължения, поддържала е игрището със свои средства (в различни моменти НСБ е предоставяло не повече от един работник) и е направила необходимото игрището да се ползва по предназначение от максимален брой хора.

В годините бейзболен стадион „Диана” е бил домакин на над 50% от мачовете от държавния шампионат и турнира за националната купа, ежегодния турнир за купа „София”,  издания на Балканския шампионат (с титли за България), турнир – Европейска квалификация за юноши до 15 години, който нашият отбор спечели, традиционните ежегодни мачове България-САЩ и България-Япония, с участие на представители на дипломатическия корпус, ежегодната благотворителна инициатива „Мач за Емо” в памет на един от съоснователите на БФБейзбол – Емил Насъпов, редовните тренировки на столичните отбори във всички възрастови групи: деца до 12 год., 13 -15 год., юноши 16 -18 год., мъже и дори няколко състезания по софтбол – жени и смесени отбори. Занимания и турнири финансирани от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, „Да направим училището привлекателно за младите хора“ с участието на над 1000 ученици от цялата страна! Поредица от уникални спортно-образователни лагери за ученици Sofia City Camp с участието и на възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи „П. Р. Славейков” в София. Редовни съботно-неделни, безплатни занимания за деца и ученици.

 

Господин министър,

Надявам се, че ще разберете нашето притеснение от факта, че към настоящия момент, след изтичане на поредния договор за наем се случват следните неща:

  1. На игрището се проведе европейско първенство по модерен петобой, след което теренът не беше възстановен;
  2. Игрището не се поддържа и на практика с всеки изминал ден се унищожава тревната настилка.
  3. Вече втора година планираното възстановяване на демонтираната* от НСБ поливна система не се случва. (*Демонтирането беше съпроводено с разрушаване от НСБ на обновените от БФБейзбол трибуни около игрището.)
  4. Въпреки неколкократните ни писмени заявления нямаме отговор от НСБ за техните намерения, уточняване и подписване на нов наемен или друг вид договор, а нашите представители не се допускат дори и с цел поддръжка.

С настоящото бихме искали да обърнем към Вас, в качеството Ви на принципал на НСБ ЕАД, с молба за съдействие за максимално бързо решаване на проблема, така че от една страна да не се допусне по-нататъшно погиване на съоръжението, а от друга:

  • да се осигури провеждането на планираните спортни занимания с деца от всички околни училища, с които традиционно имаме чудесно взаимодействие (11-о ОУ, 105-о СОУ, 8-о СОУ, 55-о СОУ) за начално обучение по бейзбол;
  • да се проведат мачовете от държавния спортен календар на БФБейзбол („Диана“ е единственото регламентирано бейзболно игрище в София, на което шестте лицензирани столични клуба провеждат домакинските си мачове). Има реална възможност държавното първенство и другите планирани турнири да не приключат успешно или напълно да се провалят поради невъзможност да се използва този стадион;
  • да се избегне объркването и нарушаването на тренировъчния процес на отбори от всички нива (детско-юношески и мъжки) на софийските клубове (в момента шестте клуба водят занимания на тренировъчното игрище в Студентски град);
  • да се проведе подготвителният лагер на мъжкия национален отбор за европейско първенство от 21.07 до 25.07.2015 г.;
  • Предварително Ви благодаря за разбирането и се надявам, в интерес на спорта, молбата ни да бъде удовлетворена във възможно най-кратък срок!

 

                                        Председател БФ Бейзбол:  _____________________

                                                                                            /Ясен Неделчев/

                    Столични бейзболни клубове:

                                         КБС „Академици”: ___________________

                                        КБС „Атлетик”:   _____________________

                                        КБС „София Блус”: __________________

                                        КБС „Лъвове-НСА”: __________________

                                        КБС „Юнак”:        _____________________

                                        БК „Вълците”:    _____________________

 

Leave a Reply